I sidste uge gennemførte Lean Akademiet to gratis kursus i Toyota Kata. Det var en sand fornøjelse at introducere denne nye forbedringsmetode til de 80 deltagere.
Rigtig mange danske virksomheder er den situation, at Lean ikke længere leverer de forbedringer, vi havde håbet på. En undersøgelse udført umiddelbart før vores kursus, hvor vi adspurgte mere end 80 virksomheder, viser rent faktisk, at hele 60% af de danske Lean virksomheder, oplever at resultaterne stagnerer.
Rigtig ofte ser vi, at dette skyldes måden, hvorpå vi udfører og leder vores forbedringsarbejde. Rigtig mange organisationer har for vane at igangsætte mange forbedringstiltag og -projekter samtidigt. Det betyder at få ressourcer må veksle mellem flere projekter, og dermed skabes nogle enormt lange forløb. Man opnår simpelthen ikke den fornødne kendskab til "best practise", og bidrager derfor til store udsving/varians i det daglige arbejde.
Denne måde at arbejde med forbedringer på, har ofte katastrofale konsekvenser:
- en presset medarbejderstab, som er mærket af pludselige, røde tal. Det er selvfølgelig, i sig selv, depressionsfremkaldende - men hvad værre er - så betyder arbejdsformen, at medarbejderne har en intens fornemmelse af, at tiden skrider; "nu er der gået endnu en uge, og der er ikke sket en skid."
- en ledelse der forsøger at igangsætte nye tiltag, og vikler sig ind i aftaler. På et tidspunkt løber tiden fra de gode intentioner, og nu skal ledelsen til at vælge! -Bare dét at bestemme hvad man vil prioritere, bliver et problem.
Hvis Lean arbejdet bliver for kaotisk, så bliver vi ligeglade med det. Og så nærmer forfaldet sig!
Derfor skal der nye boller på suppen. Der skal skabes en systematisk og videnskabelig metode, hvori alle forbedringer styres og gennemføres. En metode som eksekveres af medarbejderne, og trænes af lederne. En metode som over tid, skaber en forbedringskultur, som sikre fortsat udvikling i de danske virksomheder. Dette er Toyota Kata!
Her kan i se Mike Rother fortælle lidt mere, om Toyota Kata: