Værktøj er ikke målet i sig selv

Det vel nok mest diskuterede emne som nye kursister bringer ind i vores uddannelser er, hvilket Lean værktøj der er det bedste og mest anvendte? Vi hører ofte at ”vi er slet ikke som andre” så Lean værktøjer og systemer ikke passer ind hos os… og vi har forsøgt!

Måske er det fordi, at man har forsøgt, at det ikke passer ind???

Et håndværk

Jeg ser på mange måder Lean som et håndværk. Den gode og veluddannede håndværker vælger det bedst egnede værktøj til, at løse den opgave han står overfor. Og hvis værktøjet ikke passer 100% til opgaven, tilpasser håndværkeren værktøjet, eller udvikler sit eget. Jeg er faktisk overbevist om at det var den måde at malerrullen blev udviklet på.

Sådan må det også være for Lean håndværkeren når en opgave skal løses, hvis værktøjet ikke passer 100% må det tilpasses, eller et nyt udvikles.

Vi skal huske på, at de værktøjer vi kender fra Lean, er udviklet fordi Toyota havde et problem eller udfordring der skulle løses, altså DERES problemer, i DERES miljø og i DERES kultur. Det bliver yderst sjældent en succes hvis man prøver at kopiere Toyotas, eller andres løsninger og implementere deres system eller værktøj, da hverken problemet, miljøet eller kulturen er det samme.

Vælg ud fra udfordring

Det må aldrig være målet i sig selv, at implementere et Lean værktøj. Vi skal altid vælge ud fra hvilken udfordring du står overfor, og hvilket resultat du ønsker at opnå. Det er et faktum at implementering at systemer og værktøjer er mest effektiv, hvis medarbejderinvolveringen er høj. Og medarbejderen, der rent faktisk står med problemet, ofte er den bedste til at løse problemet. Så succes med Lean og værktøjer afhænger i høj grad af hvor godt vores medarbejdere er uddannet, og hvordan vi som ledere anvender deres kompetencer når problemer opstår.

Selv de mindste organisationer kan med succes lade sig inspirere af Lean, og udvikle egne systemer og værktøjer der giver målbare resultater.

Vi skal klæde vores Lean håndværkere så godt på at, det bliver naturligt for dem at spotte spild og derefter kigge i værktøjskassen. Og vi skal lade os inspirere at Toyota, og alle de andre skarpe Lean virksomheder, og udvikle vores egne værktøjer.. til VORES problemer, i VORES miljø og i VORES kultur.

Så hvilket Lean værktøj er det bedste og vigtigste?

Det er der ingen af dem der er, eller også er de det alle sammen! … Det afhænger alt sammen af, hvem du er og hvilken udfordring du står med.

De fem Lean principper

MEN du må aldrig gå på kompromis med de fem Lean principper. Du skal kende din kunde og dennes forventninger, du skal evne at skabe en værdistrøm uden spild. Du skal udvikle det bedst mulige flow, og skabe træk ved kun at producere når der er et behov. Og ikke at forglemme, så skal du stræbe efter det perfekte, gennem løbende forbedringer. Finder du din udfordring her, er der masser af inspiration at hente i Lean værktøjskassen.

Du kan finde e-bøger om værktøjer og se vores udvalg af kurser på www.leanakademiet.dk