3 MINUTTERS LÆSNING
AF SIMONE SÆDERUP NIELSEN
Simone er cand.merc. i Innovation management and business development - samt uddannet Lean Black Belt. Hun har gennemført internationale kurser i Sustainable Leadership og Circular Economy.
KUNNE DU LIDE DENNE HISTORIE? DEL DEN MED ANDRE.
28. FEBRUAR, 2022
3 MINUTTERS LÆSNING
AF SIMONE SÆDERUP NIELSEN
Hvorfor måle CO2 aftryk?
Nr. 09 / Feb. 2022 / Artikler
Skal du også måle din virksomheds CO2 aftryk?
Ja, for evnen til at kunne svare på CO2-spørgsmål er blevet vigtig for virksomhedens image og konkurrenceevnen.
Bæredygtighed er på alles læber for tiden. Såvel store som mindre virksomheder begynder at arbejde med 'Scope 1, 2 og 3' og begynder derfor at stille krav til deres leverandører. Når din virksomheds kunder efterspørger øget bæredygtighed og stiller krav til dokumentation og handling, så er det også noget, I er nødt til at se nærmere på. Når strategien hen mod bæredygtighed er lagt, skal den også implementeres og ud at leve i virksomheden. Det kræver inddragelse af medarbejderne, og det fører ofte til en forandringsproces i virksomheden, der skal gøre jeres lokale bæredygtighedsstrategi levedygtig.
Det har i Danmark været lovpligtigt siden 2013 for større virksomheder, der er omfattet af Årsregnskabslovens §99, at redegøre for deres bæredygtighedsindsatser inden for: Miljøforhold, sociale forhold og antikorruption. En måde, som virksomheder arbejder med miljøforholdene på, er at kortlægge virksomhedens klima- og CO2-aftryk. Resultaterne af ens CO2- udledning kan vise, hvor man som virksomhed skal sætte ind for at arbejde mod CO2 reduktion - om det er i 'Scope 1, 2 eller 3' - og dette er især relevant i forhold til den grønne dagsorden med et 70% CO2-reduktionsmål og CO2-neutralitet, men også på den bredere dagsorden med alle FN’s 17 verdensmål.
Bæredygtighedsmål
Flere virksomheder auditerer deres drivhusgas-emissionskilder, enten i egen virksomhed eller i værdikæden, for at finde forbedringsområder for at overholde statsdækkende regler for ren energi og for at opfylde miljømæssige, sociale og forvaltningsmæssige mål for at tiltrække investorer. Nogle virksomheder implementerer også deres egne aggressive, forretningsomfattende bæredygtighedsmål for at blive set som førende inden for bæredygtighed. For at sikre, at de gør store fremskridt, opretter mange virksomheder måldatoer (fx 50 % eller 100 % emissionsfri i år 2030 eller 2040 osv.) for at nå deres emissionsreduktionsmål.
Fem grunde til at måle CO2 aftrykket
1. Det skaber et indledende overblik over, hvor jeres udledninger er, og hvor I skal starte.
2. Det kan bruges direkte i jeres klima-, CSR-, og ESG-regnskab
3. Risikostyring – vær på forkant med lovgivningen
4. Identifikation og kvantificering af CO2-emissioner hjælper med at identificere overdrevet energiforbrug eller andre ineffektive processer. Reduktion af drivhusgasemissioner går typisk hånd i hånd med øget effektivitet og omkostningseffektivitet i virksomhedsprocesser.
5. Gennemsigtighed (Transparency) er det nye sort. En anden meget god grund til at begynde at måle og reducere CO2-emissioner er i forhold til brand image: Kunder, uanset om de er virksomheder eller enkeltpersoner, bekymrer sig om, hvem de handler med. Evnen til at kunne svare på CO2-spørgsmålet bliver derfor vigtig for konkurrenceevnen.
Scope 1, 2 eller 3 emissioner
For at starte processen er det vigtigt at sætte sig ind i de forskellige kilder til emissioner, der er forbundet med virksomheder. Drivhusgasser udledes fra mange kilder og klassificeres ofte som enten Scope 1, 2 eller 3 emissioner. Scope 1, 2 og 3 er en måde at kategorisere de forskellige former for kulstofemissioner, som en virksomhed skaber i sin egen drift og i sin bredere værdikæde. Udtrykket optrådte første gang i Green House Gas Protocol fra 2001, og i dag er de tre Scope’s grundlaget for obligatorisk indberetning af drivhusgasser i Storbritannien.
De er hver defineret som:
Scope 1: Omfatter alle virksomhedens direkte udledninger, altså aktiviteter inden for organisationen så som lokaliteter, kantineordning, maskinel, egne køretøjer og egne anlæg til varme- og energiproduktion.
Scope 2: Omfatter de indirekte udledninger fra den energi, som bliver købt så som el og varme.
Scope 3: Omfatter alle øvrige indirekte udledninger fra hele virksomhedens værdikæde. Det gælder både 'upstream', altså leverandørkædens udledning og 'downstream', som er de udledninger, der sker gennem brug og afskaffelse af produktet.
Ifølge Dansk Industri (Klimaklar SMV) bliver hele ca. 94 % af produktionsvirksomheders totale udledning udledt i Scope 3, hvor Scope 1 står for ca. 4 % og Scope 2 for ca. 2 %.
Hvis du eksempelvis kigger på en sofaproducent, så ligger Scope 1 og 2 ved hvad egen fabrik udleder. Hvis vi kigger på Scope 3 upstream, vil det fx indebære det træ, der fældes, køres til savværk, før det bliver fragtet til sofavirksomheden. Det samme ville gøre sig gældende for sofaens fyld og læderbetræk. Scope 3 downstream gælder fragten ud til et lager eller butik, udledningen, der er på de lokationer, fragten hjem til slutkunden, samt den ultimative bortskaffelse af sofaen.
Hvor skal jeg starte?
Start på egen banehalvdel og kig på Scope 1 + 2, dvs. start med at få skabt orden i 'eget hus'. Sørg for at der skabes ejerskab og forankring blandt medarbejderne og brug det til at oparbejde viden og erfaringer om jeres klimapåvirkning - og opbyg den generelle viden om bæredygtighed. Ledelsen skal skabe en vision og strategi på baggrund af indledende CO2-målinger. Arbejd med Lean tankegangen om løbende forbedringer og optimeringer for at sænke jeres reduktion kontinuerligt.
Når I er klar til at arbejde med Scope 3, så start med en prioritering, research og dialog med vigtigste interessenter, da der her kan skabes de væsentligste reduktioner. Lav foranstående væsentlighedsanalyse og prioriter så indsatser for CO2 reduktion i Scope 3.
Jo hurtigere, I får startet, des hurtigere opnår I bæredygtige resultater.
Vil du være i stand til at indarbejde grøn omstilling, cirkulær økonomi og FN’s verdensmål i din forretning? Lean & Bæredygtighed sikrer vækst, samtidig med at CO2 udledningen reduceres. Læs mere om vores fysiske kursus i Lean og Bæredygtighed hér – og vores online kursus hér.
KUNNE DU LIDE DENNE HISTORIE? DEL DEN MED ANDRE.
AF SIMONE SÆDERUP NIELSEN
Simone er cand.merc. i Innovation management and business development - samt uddannet Lean Black Belt. Hun har gennemført internationale kurser i Sustainable Leadership og Circular Economy.
RELATERET LÆSNING
Vil du læse mere? Vi har samlet et par artikler, der måske kan inspirere dig i dit videre forbedringsarbejde.
- Alle
- Artikler
- Six Sigma
- Podcast
- Adfærd
- Lean
- Cases
- Ledelse
- 5S
- Bæredygtighed
- TWI
- Toyota Kata
- Uddannelse
Flow i et DMAIC projekt
Kion Schmeltzer
Nr. 19 / Juli 2023 / Artikler
Vil du lære at skabe flow i et DMAIC projekt? Vi giver dig et overblik med en simpel grundstruktur, der viser leverancer og værktøjer.
Quality Function Deployment
Kion Schmeltzer
Nr. 18 / Juni 2023 / Artikler
Quality Function Deployment (QFD) oversætter forventninger til aktiviteter og design. Og sikre at dit produkt leverer den ønskede kvalitet.
Lean med Morten Münster
Ann Møller Svendsen
Nr. 1 / Apr. 2023 / Podcast
Der findes en metode, der gør, at medarbejderne får det bedre, kunderne får det bedre, og virksomheden tjener flere penge.
Failure Mode Effect analysis
Kion Schmeltzer
Nr. 17 / Maj 2023 / Artikler
Failure Mode Effect Analysis (FMEA) er en struktureret og systematisk teknik til risikoanalyse til proces- og designejeres værktøjskuffe.
Lean forbedringsprojekt hos Jern og Glas
Kurt Hansen
Nr. 6 / Apr. 2023 / Cases
I denne case får du et indblik i, hvad implementeringen af Lean med fokus på forbedringsarbejdet har betydet for Jern og Glas.
Skab forståelse for Lean forandringen
Pernille Landbo
Nr. 16 / Mar. 2023 / Artikler
Brug adfærdsprofiler som et redskab til at skabe forståelse hos alle dine medarbejdere.
Leader Standard Work
Ann Møller Svendsen
Nr. 15 / Feb 2023 / Artikler
Hvordan skaber vi større fokus på at standardisere ledelsesarbejdet, det vi i Lean begrebsverdenen kalder for Leader Standard Work?
Når 5S bliver til mere end bare oprydning
Ann Møller Svendsen
Nr. 5 / Sep 2022 / Cases
Et 5S-system kræver først og fremmest god ledelse. Det er ledelsen, der efterspørger 5S, sætter rammerne og er vedholdende.
Hvad er 5S?
Ann Møller Svendsen
Nr. 14 / Aug 2022 / Artikler
5S er et værktøj fra Lean værktøjskassen, der har til formål at skabe orden og
struktur og fjerne spild, så din arbejdsdag bliver mere effektiv.
Lean kan løfte bæredygtighed
Simone Sæderup Nielsen
Nr. 13 / Jun 2022 / Artikler
Lean kan være vejen til at opnå et nyt syn på bæredygtighed som en integration af proceseffektivitet og bæredygtighedskoncepter.
Agile Scrum
Morten Friis Jacobsen
Nr. 12 / Maj 2022 / Artikler
Agile Scrum spiller godt sammen med Lean og har mange fælles elementer. Vi giver dig en introduktion til metoden.
Forandringsledelse
Pernille Landbo & Ann Møller Svendsen
Nr. 11 / Apr. 2022 / Artikler
Hvordan opnås en succesfuld forandring? De bedste værktøjer er ærlighed og transparens over for medarbejderne.
SIPOC
Kion Schmeltzer
Nr. 10 / Mar. 2022 / Artikler
SIPOC er et værktøj, som oftest anvendes i Define-fasen i Six Sigma og i Analysefasen i Lean.
Hvorfor måle CO2 aftryk?
Simone Sæderup Nielsen
Nr. 09 / Feb. 2022 / Artikler
Evnen til at kunne svare på CO2-spørgsmål er blevet vigtig for virksomhedens image og konkurrenceevnen.
Fastholdelse af TWI Jobinstruktion
Allan B. Rix
Nr. 08 / Jan. 2022 / Artikler
Hvordan du kan sikre den interne træningskultur gennem fastholdelse af TWI Jobinstruktion - vi giver dig vores tilgang.
Hvad er TWI?
Allan B. Rix
Nr. 07 / Jan. 2022 / Artikler
Hvordan en virksomhed kan arbejde med standardiseret arbejde og dermed sikre en ensartet kvalitet, som løbende forbedres.
Grøn omstilling med Lean
Simone Sæderup Nielsen
Nr. 06 / Dec. 2021 / Artikler
Hvordan du kan starte grøn omstilling i din virksomhed ved at bruge Lean værktøjerne med et bæredygtigt perspektiv.
Hvad er Lean Ledelse?
Ann Møller Svendsen & Pernille Landbo
Nr. 05 / Dec. 2021 / Artikler
Hvordan du gennem god
ledelse kan få medarbejderne motiveret til at arbejde positivt med de forandringer, som en Lean implementering naturligt medfører.
Hvad er Toyota Kata?
Morten Friis Jacobsen
Nr. 04 / Okt. 2021 / Artikler
Med Toyota Kata kan du skabe en forbedringskultur, der sikrer den fortsatte udvikling for virksomheden. Vi introducerer dig til Improvement- og Coaching Kata.
Hvad er Lean Six Sigma?
Kion Schmeltzer
Nr. 03 / Okt. 2021 / Artikler
I både Lean og Six Sigma stræbes efter værdi for kunden, den højest mulige kvalitet samt de mest effektive processer for virksomheden.
Hvad er Six Sigma?
Kion Schmeltzer
Nr. 02 / Okt. 2021 / Artikler
Six Sigma sikrer, at man arbejder struktureret med data og dermed kan underbygge sine hypoteser og bevise resultater.
Hvad er Lean?
Morten Friis Jacobsen
Nr. 01 / Okt. 2021 / Artikler
Hvad er Lean? Det spørgsmål får vi stillet utallige gange, og ofte er der en del fordomme knyttet til kommentarerne. Lad os give dig et overblik.
Lean hos HORN Bordplader
Simone Sæderup Nielsen
Nr. 04 / Nov. 2021 / Cases
Den midtjyske bordpladefabrik har samarbejdet med Lean Akademiet for at få uddannet medarbejdere og implementeret Lean i produktionen. Her får du et ærligt indblik i denne proces.
Toyota Kata hos Carletti
Morten Friis Jacobsen
Nr. 02 / Okt. 2021 / Cases
Lean Akademiet har hjulpet Carletti med at optimere produktionen af den klassiske P-tærte ved at skabe løbende forbedringer med Toyota Kata.
Toyota Kata hos Haldor Topsøe
Morten Friis Jacobsen
Nr. 01 / Okt. 2021 / Cases
Haldor Topsøe har med Toyota Kata forbedret en fabriksproces i Frederikssund med hele 20 procent. En coach i fabrikshallen kan få driftsoperatører og industrirobotter til at yde mere.
Lean Yellow Belt
Lean Akademiet
Uddannelsesbeskrivelse (PDF)
En introduktion til Lean. Start din Lean rejse her – vi introducerer dig til Lean mindsettet, og giver dig værktøjerne til at arbejde med Lean.
Lean Green Belt
Lean Akademiet
Uddannelsesbeskrivelse (PDF)
Vil du være Lean Green Belt og succesfuldt kunne gennemføre Lean projekter med målbare resultater?
Lean Black Belt
Lean Akademiet
Uddannelsesbeskrivelse (PDF)
Denne uddannelse er til dig, der vil kunne lede en succesfuld Lean implementering. Du får både værktøjer og metoder til at skabe momentum og ejerskab på tværs af forbedringsarbejdet.
Lean Master Black Belt
Lean Akademiet
Uddannelsesbeskrivelse (PDF)
Denne uddannelse er til dig, der vil være blandt de dygtigste Lean specialister, som andre søger råd og vejledning hos.
Six Sigma White Belt
Lean Akademiet
Uddannelsesbeskrivelse (PDF)
Start din Six Sigma rejse her – vi introducerer dig til Six Sigma universet
Six Sigma Yellow Belt
Lean Akademiet
Uddannelsesbeskrivelse (PDF)
Start din Six Sigma rejse her – vi introducerer dig til Six Sigma mindsettet, og giver dig værktøjerne til at arbejde med Six Sigma. Six Sigma lægger et lag på toppen af Lean forståelsen, og vi træner dig i at arbejde struktureret med data.
Six Sigma Green Belt
Lean Akademiet
Uddannelsesbeskrivelse (PDF)
Vil du kunne gennemføre en Six Sigma implementering med målbare resultater?
Six Sigma Black Belt
Lean Akademiet
Uddannelsesbeskrivelse (PDF)
Denne uddannelse er til dig, der vil kunne lede en succesfuld Six Sigma implementering. Du får både værktøjer og metoder til at skabe momentum og ejerskab i forbedringsarbejdet.
TWI
Lean Akademiet
Uddannelsesbeskrivelse (PDF)
Vil du lære, hvordan man kan udøve hurtig og effektiv instruktion, som gør jer i stand til at fastholde standarder og skabe løbende forbedringer?
Certificerede uddannelser
Når du tilmelder dig en uddannelse hos Lean Akademiet, er du sikker på at blive undervist af instruktører, som uge efter uge er ude i virksomheder for at implementere Lean og Six Sigma i praksis. Vi tilbyder dig levende undervisning på højt niveau.
Lean Green Belt
Vi introducerer dig til Lean tankegangen og værktøjerne, og du bliver den kompetente Lean projektdeltager til støtte i optimeringsprojekter.
Lean Green Belt
Vil du kunne gennemføre en Lean implementering med målbare resultater? Her bliver du den kompetente Lean projektleder til optimeringsprojekter.
Lean Black Belt
Ønsker du kompetencer til at gennemføre en Lean udrulning? På denne uddannelse bliver du en processpecialist, der arbejder på tværs af organisationen.
Lean Master Black Belt
Dette er vores top-uddannelse. Vi uddanner dig til at være blandt de allerdygtigste til Lean på 12 dage fra start til slut.
Nyhedsbrev
Modtag den nyeste viden om Lean og Lean Six Sigma samt updates på kurser, uddannelser og andet relateret brancheinformation - uden anden investering end dit navn, din e-mail og et tryk på knappen.