Six Sigma eller Lean – eller Lean Six Sigma?

Toyota Kata

Skal man vælge Lean, Six Sigma eller Lean Six Sigma, kan man overhovedet kombinere de to? Ja, forvirringen er indimellem total. Men det vil vi forsøge at gøre en smule mere klart i dette indlæg!

Lean

Helt grundlæggende er Lean en metode til at fjerne de aktiviteter, der ikke skaber værdi og flow. Inden for Lean fokuserer vi på gennemløbstider. Når vi identificerer et problem i for eksempel vores produktion, hvor der opstår spild, altså når vi kender til et problem, kan vi løse det ved at bruge et værktøj fra Lean værktøjskassen.

Six Sigma

Six Sigma handler om at have fokus på kvaliteten – altså kvaliteten, der sikrer, at vi har tilfredse kunder. Når vi oplever afvigelser eller variationer i kvaliteten, bruger vi således Six Sigma til at analysere problemet gennem statistik og målinger for dernæst at komme til bunds i problemet. Six Sigma er således til forskel for Lean mere brugbart, hvis en organisation oplever variationer i kvalitet. Og som man ikke umiddelbart kan finde årsagerne til, fordi brugen af analyse og data giver mulighed for at dykke ned i den pågældende proces og finde frem til, hvorfor problemerne opstår.

Når man anvender henholdsvis Lean og Six Sigma, har man altså i udgangspunktet to forskellige tilgange til problemløsning. Men netop derfor er det også oplagt at kombinere de to og altså arbejde med Lean Six Sigma. For når man kombinerer de to, får man en struktureret tilgang til at løse problemer i organisationen. Lidt forenklet vil det altså sige, at man får en tilgang, hvor man både fokuserer på at fjerne de aktiviteter, der er ikke skaber værdi, og man fokuserer på at fjerne de variationer i kvaliteten, der opstår inden for de enkelte aktiviteter.

Vi har besluttet, at vi vil give vores kunder mulighed for at få et grundlæggende indblik i Lean Six Sigma. Og derfor er vi stolte af, at vi nu har indledt et samarbejde med Storm Management, der er Danmarks førende inden for Six Sigma. Vi udbyder således et to-dages Six Sigma Yellow Belt-kursus. Vi glæder os til at dig!