3 MINUTTERS LÆSNING
AF MORTEN JACOBSEN
Morten er ekspert i Toyota Kata og er blandt andet uddannet fra University of Michigan. Han har været konsulent på Danmarks første Toyota Kata opgave og har siden da været ansvarlig for Toyota Kata transformationer i nogle af Danmarks største virksomheder.
KUNNE DU LIDE DENNE HISTORIE? DEL DEN MED ANDRE.
25. MAJ, 2022
3 MINUTTERS LÆSNING
AF MORTEN JACOBSEN
Agile Scrum
Nr. 12 / Maj 2022 / Artikler
Agile Scrum spiller godt sammen med Lean og har mange fælles elementer. Vi giver dig en introduktion til metoden.
Op igennem 90’erne oplevede industrien en stigende tendens, hvor mange udviklingsprojekter blev påvirket af ændringer i krav og uforudsigelig kompleksitet. Tendensen betød, at der opstod et behov for at skabe en balance mellem fleksibilitet og disciplin i udviklingen. Det blev grundlaget for den agile udviklingsmetode også kaldet Scrum.
Introduktion til Scrum
Agile Scrum blev beskrevet for første gang i en udviklingssammenhæng i 1986, hvor de to professorer Hirotaka Takeuchi og Ikujiro Nonaka, i en berømt artikel fra Harvard Business Review, beskrev de mest succesfulde produktudviklings-projekter i Japan på det tidspunkt. Projekterne byggede på 4 principper, som står i skærende kontrast til den 'klassiske' lineære udvikling:
- Individer og samarbejde frem for processer og værktøjer
- Velfungerende produkter fremfor omfattende dokumentation
- Samarbejde med kunden frem for kontraktforhandlinger
- Håndtering af forandringer frem for fastholdelse af en plan
Omdrejningspunktet i udviklingsmetoden er kortere 'time to market' og tættere samarbejde. Scrum er således en mere lærende eller eksperimentel tilgang, hvor man typisk opdeler udviklingen i mindre forløb med hver sin delleverance, som i højere grad tillader ændringer, samt sikrer hurtigere fremdrift. Forløbene indeholder de almindelige udviklingsaktiviteter: Analyse, design, konstruktion og test.
Beskrivelse af modellen
Agile Scrum strukturerer udvikling i små arbejdscyklusser, som strækker sig over en periode på 1-4 uger. Cyklusserne kalder man for Sprints, og de gentages efter hinanden uden pause. Hver Sprint har en fast slutdato, som aldrig kan udsættes, uanset om arbejdet er færdiggjort eller ej. Før en sprint kan påbegyndes, skal et hold af udviklere nedbryde et projekt til tidsestimerede aktiviteter, og fordele dem på udviklingsteamets medlemmer. Teamet får projekterne fra en Product Backlog, som er en prioriteret liste af indkommende udviklingsprojekter.
En product backlog skal prioriteres ud fra en kombination af tre kriterier:
- Strategi: Det kan være af strategisk værdi at prioritere et udviklingsprojekt, der er målrettet mod en civilisation, hvortil virksomheden planlægger at ekspandere.
- Værdi: Den forventede værdi er vigtig for prioriteringen. Værdi er som regel et spørgsmål om kroner og øre, men en prioritering på baggrund af værdi kunne også være ud fra ønsket om at skabe en endnu grønnere profil.
- Balance: Det er vigtigt, at der er en balance i udviklingsprojekternes risiko, lige såvel som det er vigtigt, at der er balance i medarbejdernes arbejdsbyrde på projekterne.
Når Teamet sætter cyklussen i gang, forpligter de sig til at fuldføre alle elementerne i det udvalgte projekt. Derfor afholder man hver dag et stående møde, hvor man informerer hinanden om fremskridt og koordinerer indsatsen på de resterende opgaver. Mødet må ikke tage mere end 15 minutter. Under mødet skal hvert teammedlem besvare tre spørgsmål:
- Hvad han/hun har gennemført siden sidste møde
- Hvad han/hun vil gennemføre inden næste møde
- Hvilke hindringer der evt. er i vejen for, at han/hun kan gennemføre sit arbejde
Når en sprint er afsluttet, præsenterer teamet resultatet og får konstruktiv feedback, som derefter kan inkorporeres i næste Sprint.
Introduktion til Scrum
Et Scrum team udgøres af tre roller: Product Owner, Team og Scrum Master.
Product owner
I Scrum er der kun én person, der har rollen som Produkt Ejer. Denne person skal være tilgængelig i hele udviklingsforløbet og skal sikre, at teamet arbejder fornuftigt, ud fra et forretningsmæssigt synspunkt.
En Product owner har et maksimalt vidensniveau om opgaven og er projektets interne kunde. Han repræsenterer kundens interesser ved at administrere en Product Backlog; en to-do liste, hvor alle indkommende krav og produkt specifikationer er opført i henhold til, hvor vigtige/profitable de anses for at være. Backlog’en er synlig for hele organisationen, så alle er klar over, hvad de kan forvente i fremtidige versioner af produktet.
En Product owner må ikke forveksles med en projektleder, da han i Scrum ikke er uddelegerende, men rollen kræver omfattende viden om teknik, markedsføring og forretningsudviklingsprocesser.
Team
Et team er de projektdeltagere, der udfører det egentlige arbejde af de projekter, der ligger øverst i Product Backlog’en. Teamet er selvorganiseret og består normalt af 5-9 personer - en størrelse, som erfaring har vist at være bedst for denne type arbejde.
I en Sprint Backlog nedbryder teamet projekter i aktiviteter, tidsestimerer dem og fordeler dem på teamets medlemmer. Time boxing indikerer et fastsat tidsrum, hvor teamet ikke må forstyrres i deres arbejde med tidsestimerede aktiviteter. Time boxing skal sikre, at teamet har optimale arbejdsbetingelser, således at aktiviteterne bliver udført til aftalt tid.
Det er vigtigt, at et Team har alle de nødvendige kompetencer for at fuldføre opgaven i løbet af en Sprint - og for at understøtte mest mulig fleksibilitet. Udover at bygge produktet, kommer teamet også med vigtige input og ideer til Product Owner om, hvordan man kan gøre produktet endnu bedre i forhold til kundens behov.
Scrum Master
En Scrum Masters vigtigste mission er at skabe de bedst mulige forudsætninger for, at Teamet realiserer de fastsatte mål. Dette sker bl.a. igennem en funktion som gatekeeper, hvor al information fra personer uden for projektet går gennem Scrum Masteren. Denne tager de vigtigste pointer med på det daglige møde, hvor informationen deles. Denne procedure sikrer, at Teamets deltagere forstyrres mindst muligt i deres arbejde. Skulle Teamet støde på problemer i deres arbejde, kan de henvende sig til Scrum Master, hvis opgave er at løse disse problemer og holde hjulene i gang. Formålet er at løfte holdets niveau af aktivitet og øge motivationen forud for næste Sprint.
Visualisering
I forbindelse med Scrum har man behov for et værktøj til at styre processen, og der er stor forskel på de værktøjer, der bruges til at understøtte Scrum udvikling. Værktøjerne spænder fra lavpraktiske lister og Post-it sedler, som udelukkende håndteres manuelt, til avancerede digitaliserede systemer. Et af de mest centrale værktøjer er en Scrum tavle, som synliggør status og eventuelle problemer.
Det er typisk omkring Scrum tavlen, at et projektteam samles i forbindelse med det daglige møde. Her kan tavlen bl.a. være med til at højne kvaliteten i diskussionerne og koordineringen af indsatser mod et fælles mål. Lavpraktiske tavler fungerer bedst i projekter, hvor hele Scrum teamet kan samles, hvorimod udviklingsafdelinger med fragmenterede og globaliserede teams stiller større krav, da kommunikation over distancer og tidszoner er meget vanskeligt.
Eksempel på en Scrum tavle:
Normalt håndteres Sprint backlog’en på tavlen ved, at den opsplittes i små sedler, som flyttes og skifter status i forbindelse med det daglige Scrum møde. Hver gang en opgave er færdig, flyttes den til en 'Færdig' kategori og registreres på en Burndown graf. Burndown grafen viser status på løste opgaver i forhold til de totalt planlagte opgaver.
Agile metoder sikrer visualisering og forbedret arbejdsflow
Scrum er en procesramme, hvori vi eksekverer opgaver. Opgaverne samles i en batch, hvis størrelse svarer til længden af en defineret sprint - og opgaverne afsluttes, før næste sprint kan påbegyndes. På den måde adskiller Scrum sig fra andre kendte Lean værktøjer, -metoder og -rutiner. På trods af dette synes lighederne alligevel at overskygge, hvad enten man helliger sig Kanban, Kaizen eller Toyota Kata. Uagtet metoden til at udføre arbejdet, handler det grundlæggende om at visualisere og forbedre arbejdsflowet.
En arbejdsmetode udviklet på agile principper giver en struktureret tilgang til komplekse opgaver. Arbejdet understøttes af en facilitator, men teammedlemmer oplever stort ejerskab. Visualiseringen giver overblik og synliggør teamets fremdrift og resultater. Det er en anerkendelse af teamets præstationer, hvori der er indlagt feedback loop til retrospektiv læring.
Agile principper kan tilpasses de processer og arbejdssystemer, dit team og/eller virksomhed allerede har på plads. Formålet er at hjælpe med at styre projekter, arbejdsgange og processer på en måde, der fungerer bedst for alle.
KUNNE DU LIDE DENNE HISTORIE? DEL DEN MED ANDRE.
AF MORTEN JACOBSEN
Morten er ekspert i Toyota Kata og er blandt andet uddannet fra University of Michigan. Han har været konsulent på Danmarks første Toyota Kata opgave og har siden da været ansvarlig for Toyota Kata transformationer i nogle af Danmarks største virksomheder.
RELATERET LÆSNING
Vil du læse mere? Vi har samlet et par artikler, der måske kan inspirere dig i dit videre forbedringsarbejde.
- Alle
- Artikler
- Six Sigma
- Podcast
- Adfærd
- Lean
- Cases
- Ledelse
- 5S
- Bæredygtighed
- TWI
- Toyota Kata
- Uddannelse
Flow i et DMAIC projekt
Kion Schmeltzer
Nr. 19 / Juli 2023 / Artikler
Vil du lære at skabe flow i et DMAIC projekt? Vi giver dig et overblik med en simpel grundstruktur, der viser leverancer og værktøjer.
Quality Function Deployment
Kion Schmeltzer
Nr. 18 / Juni 2023 / Artikler
Quality Function Deployment (QFD) oversætter forventninger til aktiviteter og design. Og sikre at dit produkt leverer den ønskede kvalitet.
Lean med Morten Münster
Ann Møller Svendsen
Nr. 1 / Apr. 2023 / Podcast
Der findes en metode, der gør, at medarbejderne får det bedre, kunderne får det bedre, og virksomheden tjener flere penge.
Failure Mode Effect analysis
Kion Schmeltzer
Nr. 17 / Maj 2023 / Artikler
Failure Mode Effect Analysis (FMEA) er en struktureret og systematisk teknik til risikoanalyse til proces- og designejeres værktøjskuffe.
Lean forbedringsprojekt hos Jern og Glas
Kurt Hansen
Nr. 6 / Apr. 2023 / Cases
I denne case får du et indblik i, hvad implementeringen af Lean med fokus på forbedringsarbejdet har betydet for Jern og Glas.
Skab forståelse for Lean forandringen
Pernille Landbo
Nr. 16 / Mar. 2023 / Artikler
Brug adfærdsprofiler som et redskab til at skabe forståelse hos alle dine medarbejdere.
Leader Standard Work
Ann Møller Svendsen
Nr. 15 / Feb 2023 / Artikler
Hvordan skaber vi større fokus på at standardisere ledelsesarbejdet, det vi i Lean begrebsverdenen kalder for Leader Standard Work?
Når 5S bliver til mere end bare oprydning
Ann Møller Svendsen
Nr. 5 / Sep 2022 / Cases
Et 5S-system kræver først og fremmest god ledelse. Det er ledelsen, der efterspørger 5S, sætter rammerne og er vedholdende.
Hvad er 5S?
Ann Møller Svendsen
Nr. 14 / Aug 2022 / Artikler
5S er et værktøj fra Lean værktøjskassen, der har til formål at skabe orden og
struktur og fjerne spild, så din arbejdsdag bliver mere effektiv.
Lean kan løfte bæredygtighed
Simone Sæderup Nielsen
Nr. 13 / Jun 2022 / Artikler
Lean kan være vejen til at opnå et nyt syn på bæredygtighed som en integration af proceseffektivitet og bæredygtighedskoncepter.
Agile Scrum
Morten Friis Jacobsen
Nr. 12 / Maj 2022 / Artikler
Agile Scrum spiller godt sammen med Lean og har mange fælles elementer. Vi giver dig en introduktion til metoden.
Forandringsledelse
Pernille Landbo & Ann Møller Svendsen
Nr. 11 / Apr. 2022 / Artikler
Hvordan opnås en succesfuld forandring? De bedste værktøjer er ærlighed og transparens over for medarbejderne.
SIPOC
Kion Schmeltzer
Nr. 10 / Mar. 2022 / Artikler
SIPOC er et værktøj, som oftest anvendes i Define-fasen i Six Sigma og i Analysefasen i Lean.
Hvorfor måle CO2 aftryk?
Simone Sæderup Nielsen
Nr. 09 / Feb. 2022 / Artikler
Evnen til at kunne svare på CO2-spørgsmål er blevet vigtig for virksomhedens image og konkurrenceevnen.
Fastholdelse af TWI Jobinstruktion
Allan B. Rix
Nr. 08 / Jan. 2022 / Artikler
Hvordan du kan sikre den interne træningskultur gennem fastholdelse af TWI Jobinstruktion - vi giver dig vores tilgang.
Hvad er TWI?
Allan B. Rix
Nr. 07 / Jan. 2022 / Artikler
Hvordan en virksomhed kan arbejde med standardiseret arbejde og dermed sikre en ensartet kvalitet, som løbende forbedres.
Grøn omstilling med Lean
Simone Sæderup Nielsen
Nr. 06 / Dec. 2021 / Artikler
Hvordan du kan starte grøn omstilling i din virksomhed ved at bruge Lean værktøjerne med et bæredygtigt perspektiv.
Hvad er Lean Ledelse?
Ann Møller Svendsen & Pernille Landbo
Nr. 05 / Dec. 2021 / Artikler
Hvordan du gennem god
ledelse kan få medarbejderne motiveret til at arbejde positivt med de forandringer, som en Lean implementering naturligt medfører.
Hvad er Toyota Kata?
Morten Friis Jacobsen
Nr. 04 / Okt. 2021 / Artikler
Med Toyota Kata kan du skabe en forbedringskultur, der sikrer den fortsatte udvikling for virksomheden. Vi introducerer dig til Improvement- og Coaching Kata.
Hvad er Lean Six Sigma?
Kion Schmeltzer
Nr. 03 / Okt. 2021 / Artikler
I både Lean og Six Sigma stræbes efter værdi for kunden, den højest mulige kvalitet samt de mest effektive processer for virksomheden.
Hvad er Six Sigma?
Kion Schmeltzer
Nr. 02 / Okt. 2021 / Artikler
Six Sigma sikrer, at man arbejder struktureret med data og dermed kan underbygge sine hypoteser og bevise resultater.
Hvad er Lean?
Morten Friis Jacobsen
Nr. 01 / Okt. 2021 / Artikler
Hvad er Lean? Det spørgsmål får vi stillet utallige gange, og ofte er der en del fordomme knyttet til kommentarerne. Lad os give dig et overblik.
Lean hos HORN Bordplader
Simone Sæderup Nielsen
Nr. 04 / Nov. 2021 / Cases
Den midtjyske bordpladefabrik har samarbejdet med Lean Akademiet for at få uddannet medarbejdere og implementeret Lean i produktionen. Her får du et ærligt indblik i denne proces.
Toyota Kata hos Carletti
Morten Friis Jacobsen
Nr. 02 / Okt. 2021 / Cases
Lean Akademiet har hjulpet Carletti med at optimere produktionen af den klassiske P-tærte ved at skabe løbende forbedringer med Toyota Kata.
Toyota Kata hos Haldor Topsøe
Morten Friis Jacobsen
Nr. 01 / Okt. 2021 / Cases
Haldor Topsøe har med Toyota Kata forbedret en fabriksproces i Frederikssund med hele 20 procent. En coach i fabrikshallen kan få driftsoperatører og industrirobotter til at yde mere.
Lean Yellow Belt
Lean Akademiet
Uddannelsesbeskrivelse (PDF)
En introduktion til Lean. Start din Lean rejse her – vi introducerer dig til Lean mindsettet, og giver dig værktøjerne til at arbejde med Lean.
Lean Green Belt
Lean Akademiet
Uddannelsesbeskrivelse (PDF)
Vil du være Lean Green Belt og succesfuldt kunne gennemføre Lean projekter med målbare resultater?
Lean Black Belt
Lean Akademiet
Uddannelsesbeskrivelse (PDF)
Denne uddannelse er til dig, der vil kunne lede en succesfuld Lean implementering. Du får både værktøjer og metoder til at skabe momentum og ejerskab på tværs af forbedringsarbejdet.
Lean Master Black Belt
Lean Akademiet
Uddannelsesbeskrivelse (PDF)
Denne uddannelse er til dig, der vil være blandt de dygtigste Lean specialister, som andre søger råd og vejledning hos.
Six Sigma White Belt
Lean Akademiet
Uddannelsesbeskrivelse (PDF)
Start din Six Sigma rejse her – vi introducerer dig til Six Sigma universet
Six Sigma Yellow Belt
Lean Akademiet
Uddannelsesbeskrivelse (PDF)
Start din Six Sigma rejse her – vi introducerer dig til Six Sigma mindsettet, og giver dig værktøjerne til at arbejde med Six Sigma. Six Sigma lægger et lag på toppen af Lean forståelsen, og vi træner dig i at arbejde struktureret med data.
Six Sigma Green Belt
Lean Akademiet
Uddannelsesbeskrivelse (PDF)
Vil du kunne gennemføre en Six Sigma implementering med målbare resultater?
Six Sigma Black Belt
Lean Akademiet
Uddannelsesbeskrivelse (PDF)
Denne uddannelse er til dig, der vil kunne lede en succesfuld Six Sigma implementering. Du får både værktøjer og metoder til at skabe momentum og ejerskab i forbedringsarbejdet.
TWI
Lean Akademiet
Uddannelsesbeskrivelse (PDF)
Vil du lære, hvordan man kan udøve hurtig og effektiv instruktion, som gør jer i stand til at fastholde standarder og skabe løbende forbedringer?
Certificerede uddannelser
Når du tilmelder dig en uddannelse hos Lean Akademiet, er du sikker på at blive undervist af instruktører, som uge efter uge er ude i virksomheder for at implementere Lean og Six Sigma i praksis. Vi tilbyder dig levende undervisning på højt niveau.
Lean Green Belt
Vi introducerer dig til Lean tankegangen og værktøjerne, og du bliver den kompetente Lean projektdeltager til støtte i optimeringsprojekter.
Lean Green Belt
Vil du kunne gennemføre en Lean implementering med målbare resultater? Her bliver du den kompetente Lean projektleder til optimeringsprojekter.
Lean Black Belt
Ønsker du kompetencer til at gennemføre en Lean udrulning? På denne uddannelse bliver du en processpecialist, der arbejder på tværs af organisationen.
Lean Master Black Belt
Dette er vores top-uddannelse. Vi uddanner dig til at være blandt de allerdygtigste til Lean på 12 dage fra start til slut.
Nyhedsbrev
Modtag den nyeste viden om Lean og Lean Six Sigma samt updates på kurser, uddannelser og andet relateret brancheinformation - uden anden investering end dit navn, din e-mail og et tryk på knappen.