Artikel nr. XX, Mar. 2024 - forside
Ann Møller Svendsen

Tekst af
ANN MØLLER SVENDSEN

Ann er uddannet revisor med en baggrund som økonomichef, fabrikschef og administrerende direktør og har arbejdet i næsten 10 år med Lean i Automobilindustrien.

DOWNLOAD (PDF)

KUNNE DU LIDE DENNE HISTORIE? DEL DEN MED ANDRE.

4. Marts, 2016

Floweffektivitet Floweffektivitet eller ressourceeffektiviet - hvor skal fokus ligge.

Et medlem af vores netværk har spurgt os, om der findes en tommelfingerregel eller et kvalificeret generelt bud på, hvad en målsætning for floweffektivitet kan være?

Mit korte svar er, at der ikke er en regel for, hvilket niveau floweffektiviteten skal være på. Når vi arbejder med floweffektiviteten, bliver det ofte på bekostning af ressourceeffektiviteten. Det gælder om at finde en balance imellem ressourceeffektivitet og floweffektivitet, så vi både kan reducere omkostninger og reducere gennemløbstid. Så når du har nu-billedet og beregner floweffektiviteten, er det jer selv, der sætter målet for den nye floweffektivitet.

 

Dette er Lean

En af de bedste Lean bøger, der er skrevet er: Dette er Lean. I bogen beskriver Niklas Modig på let forståelig vis, hvad forskellen er på floweffektivitet og ressourceeffektivitet. Hvis vi kun har fokus på at udnytte vores ressourcer, så kan vi have nogle små øer, hvor vi arbejder hårdt og udnytter ressourcerne. Men når vi har fokus på Lean, så interesserer vi os for hele oceanet. Hvordan får  vi de små øer til at samarbejde i forhold til at levere det kunden ønsker. (Rette kvalitet, rette mængde til rette tid) og skabe flow imellem øerne.

Det er lidt paradoksalt at vi i Danmark ofte har større fokus på at udnytte ressourcerne og mere eller mindre glemmer, hvordan vi skaber værdi for kunden. Måske netop derfor bliver Lean heller ikke godt modtaget i visse organisationer. Nogle mener, at det skaber stress. Ikke så sært hvis man ikke har forstået, at lean IKKE handler om ressourceudnyttelse.

Ordet effektivitet har også fået en negativ klang, skal vi arbejde effektivt, betyder det så ikke, at vi skal løbe hurtigere. NEJ - tvært imod. Vi skal få opgaven til at flyde hurtigere med færre tilbageløg, så vi frigør tid hos medarbejderne.

Kom meget gerne med jeres egne kommentarer til eller erfaringer med floweffektivitet.

DOWNLOAD (PDF)

KUNNE DU LIDE DENNE HISTORIE? DEL DEN MED ANDRE.

Ann Møller Svendsen

Tekst af
ANN MØLLER SVENDSEN

Ann er uddannet revisor med en baggrund som økonomichef, fabrikschef og administrerende direktør og har arbejdet i næsten 10 år med Lean i Automobilindustrien.

RELATERET LÆSNING
Vil du læse mere? Vi har samlet et par artikler, der måske kan inspirere dig i dit videre forbedringsarbejde.

Når 5S bliver til mere end bare oprydning
Et 5S-system kræver først og fremmest god ledelse. Det er ledelsen...

9. September, 2022
Ann Møller Svendsen
Hvad er Lean?
Hvad er Lean? Det spørgsmål får vi stillet utallige gange, og ofte...

8. Oktober, 2021
Morten Friis Jacobsen
Scroll to Top